субота, 29. јануар 2022.

Najveće poznate vidljive galaksije

 Koliko smo zapravo mali u svemiru? 

Dok čovečanstvo tek pokušava da smogne snage da stigne do Marsa, putovanja po našoj galaksiji je još u uvek u domenu naučne fantastike. A po svojoj prilici tako će ostati još dugo. Naš Mlečni put ima prečnik od 100.000 svetlosnih godina. Čini ga oko 400 milijardi zvezda. Da bi naš sunčev sistem obišao oko centra galaksije potrebno je 250 miliona godina. To se zove galaktička godina. Zadnji put kada je sunčev sistem bio u trenutnom položaju dinosaurusi su tek započinjali svoje razdoblje.


 

Mlečni put

Ali naš Mlečni put je tek super laka kategorija galaksija, teškaši tek slede. 

Već prvi galaktički komšija je duplo veći. To je Galaksija Andromeda. Njen prečnik je oko 220.000 svetlosnih godina i u njenom sastavu se nalazi oko bilion zvezda. Andromeda je spiralna galaksija i vidljiva je golim okom sa zemlje u područjima bez svetlosnog zagađenja (van naselja sa uličnom i drugom rasvetom). Može se videti cele godine osim meseca Aprila a možete je naći na nebu ako se pomalo razumete u sazvežđa. Naći ćete je lako ako kao orijentir uzmete sazvežđe Kasiopeja koja je lako uočljiva zbog svog oblika W. 


Način da pronađete galaksiju Andromeda


Inače galaksija Andromeda se nalazi na kursu sudara sa našom. Do sudara će doći za 4 milijarde godina i tada će Andromeda i Mlečni put formirati jednu veliku galaksiju. 

Galaksija Andromeda


Sad polako ulazimo među Tirane. Galaksija M87 (Messier 87) ima prečnik od oko milion svetlosnih godina. Nalazi se u sazvežđu Devica. Od zemlje je udaljena 52 miliona svetlosnih godina. Ovo je elipsoidna galaksija sa oko trilion zvezda u svom sastavu. U središtu galaksije se nalazi super masivna crna rupa veličina šest milijardi zvezda veličine našeg sunca. Ova crna rupa uzrokuje izbacivanje zraka materijala dugačak čak 5 milijardi svetlosnih godina. 


Galaksija M87


Sledi titan nad titanima najveća vidljiva galaksija.  IC 1101 je takođe elipsoidna galaksija. Prečnik ove galaksije je 6 miliona svetlosnih godina. U njoj se nalazi 100 triliona zvezda. 


Galaksija IC 1101


Dobro došli u dr Pametnjaković

Poštovani čitaoče, hvala na poseti ovoj stranici.  Ovde te čeka znanje, veštine i zabavne činjenice.  Trenutno ću biti aktivan na You tube k...