четвртак, 30. децембар 2021.

Projektili, Iluminati ili nešto treće?

 Mikelsen zaštitni kompleks (Stanley R. Mickelsen Safeguard Complex) 


Zvanično baza za antibalističku raketnu odbranu. Izgradnja je počela 1972. Jedan je od intrigantnih objekata američke vojske koji neobičnim oblikom ali i tajnovitošću podgreva maštu teoretičarima zavera.

Ova raketna baza nalazi se u severnoj Dakoti pored grada Langdon. (Adresa: 81st St NE, Nekoma, 58355, Sjedinjene države). Zvanično je služila za otkrivanje sovjetskih balističkih projektila. Pored toga u svom sastavu je imala 30 lansera i kontrolni centar za antibalističke rakete (LIM-49 Spartan) dugog dometa i 70 za antibalističke projektile kratkog dometa (Sprint).  












Za otkrivanje neprijateljskih projektila izgrađena su u to vreme dva moderna radara. Na izgradnju baze utrošeno je za tadanašnje standarde neverovatnih 6 milijardi dolara. 

E sad počinju neobični detalji. Baza je završena i dostigla je punu operativnu sposobnost 1. Oktobra 1975 ali je zatvorena već 2. Oktobra 1975. Što znači da je korišćena u punom kapacitetu svega jedan jedini dan. 














Pitanje je zašto bi američka vlada utrošila gomilu novca na nešto što bi odmah zatvorila je produbilo misteriju oko ovog objekta. Ali mnogo više je u oči upao oblik glavnog objekta. Piramidalna struktura glavnog radarskog objekta je mnoge podsećala na simbole tajnih društava sa svevidećim okom. 












Godine 2020 je čitav kompleks je prodat za oko 480.000 dolara a novi vlasnici su kompleks pretvorili u muzej. Čemu je američkoj vladi ova baza služila pola veka od momenta zatvaranja ostaje da se nagađa, pošto je i tada čuvana od strane pripadnika američke vojske. Teoretičari zavere smatraju da je jedina svrha ovog objekta bila da se u njemu okupljaju članovi tajnog društva "Iluminati". U prilog ovoj teoriji ide i neobična piramidalna struktura glavnog radara kao i mističnost i udaljenost baze. 













петак, 24. децембар 2021.

Breitspurbahn - Hitlerova mega železnica


Kako bi izgledala evropska železnica da su nacisti pobedili?

Hitler i nacisti nisu samo bili zločinci koji su čitav svet zavili u crno. Oni su bili i bolesni megalomani. Pored želje za pokoravanjem drugih naroda postojali su planovi za ogromne projekte koji bi ostali kao trajni dokazi nemačke i arijevske superiornosti. 
Jedan od najpoznatijih projekata je bio podizanje grada "Germanija" na mestu današnjeg Berlina. Drugi je projekat Breitspurbahn železnice. Bilo je tu naravno još mnogo drugih projekata i ideja ali je malo koji ugledao svetlost dana. 


Breitspurbahn železnica je svakako jedan od interesantnijih ideja poraženog trećeg rajha. Ovaj transportni sistem trebao je da premreži i poveže najpre nemačku pa okupiranu Evropu i na kraju i veći deo sveta. 


Prva ruta bila bi Hamburg-Berlin-Ninberg-Minhen-Linc. 

Zatim bi se krenulo na povezivanje zapadne i istočne Evrope linijom Pariz-Berlin-Krakov-Kijev-Rostov. 

Jedan krak ove železnice bi povezao Rim u Italiji a drugi Madrid u Španiji. Naravno da Nemci nisu iz ovog plana izostavili Balkan. Tu bi povezali Beč, Budimpeštu, Beograd i Istanbul. 


Dalje bi već u skladu sa ratnim uspesima protegli prugu čak do Nju Delhija u Indiji i Vladivostoka u Rusiji odnosno tadašnjem SSSR. Zanimljivo je da im planovi ni tu nisu stali već su želeli da na ovaj sistem povežu Aljasku i Kanadu i na kraju SAD.


Naravno prvo su morali da dobiju rat a to znamo kako se završilo. Bilo kako bilo na izradi ove železnice nikako ne bi mogli da uštede na materijalu. Pored dužina pruga bi bila duplo šira od trenutno standardne 1435 mm odnosno celih 3000 mm. Ovaj gigantski kolosek počivao je na betonskim temeljima kako bi mogao da izdrži težinu grdosija od vozova koji su jurili po njima. 


Što se tiče vozila u dizajniranje vozova bilo je uključeno više kompanija koje su izradile čak 41 model voza koji su koristili Dizel električni, gasni i parni pogon. Predviđeno je da lokomotive u putničkom saobraćaju koriste dizel električni pogon a da se u teretnom saobraćaju koriste lokomotive sa u to vreme standardnim parnim pogonom. 


Dizel električna lokomotiva bila bi dužine 42 metra, visoka 7 metara a široka 6 metara. Vukla bi osam dubldeker vagona koji bi imali ugrađene utovarne rampe kako bi se prtljag lakše unosio. Brzina koju bi dostizali bila je predviđena na 200 kilometara na čas. 


I pored velike brzine koja bi kratila putovanje putnici su na raspolaganju imali bar, restoran, promenadu, bioskop, ležajeve čak i bazen. Za svaki slučaj bio bi montiran i protivavionski top. 


Začetnik ove ideje bio je inženjer i ministar za oružje i municiju Fric Tot. Hitleru se dopao ovaj projekat pošto je smatrao da obična železnica ne može da iznese teret transporta vojnih trupa i resursa. A i voleo je grandiozne projekte. Mnogi nemački stručnjaci su bili protiv projekta pošto sistem ne može da se uklopi u postojeću evropsku železničku mrežu. 

Nacistički ministar inženjer Fric Tot


Ali Hitler je smatrao da to nije problem pošto će cela Evropa ionako jednog dana biti Nemačka. I to je bilo presudno da postane državni projekat. Na projektu je angažovano na hiljade radnika i čak 80 inženjera. Ali to nije pomoglo realizaciji, pošto nijedan metar ove pruge nije položen. Situacija na frontu postala je nepovoljna za Treći rajh i projekat je stavljen u fijoku iz koje nikad nije ni izašao. Ni njegov idejni tvorac nije bolje prošao. Fric Tot je 1942 poginuo u avionskoj nesreći. Postoji teorija da je na njega izvršen atentat pošto se javno protivio ratu sa Sovjetskim savezom i čak tajno sa rusima pregovorao o miru. To je navodno razbesnelo Hitlera koji je naredio da mu se sabotira avion kojim je takođe trebao da putuje i ministar naoružanja Albert Šper koji je sprečen da se ukrca od strane samog Hitlera. U prilog ovoj teoriji ide i podatak da nikada nije sprovedena nikakva istraga oko pada aviona. 
Na kraju se valja zapitati šta je to što diktatore privlači železnici. Hitler je za putovanje mahom koristio svoj lični voz "Amerika". Staljin koji je imao strah od letenja na duža putovanja išao je vozom. Za Titov "Plavi voz" svi znamo. Čak i danas vođa Severne Koreje Kim Džong Un ima svoj luksuzni voz. Da li je u pitanju komfor prilikom putovanja ili muška opsednutost ko ima "duži". 













понедељак, 13. децембар 2021.

Ko su bili Ronini?

Da li maštate da postanete sam svoj gazda? Da li mrzite da vam drugi šefuje. E u starom feudalnom Japanu samuraj bez gospodara ili rečeno današnjim rečnikom bez gazde bio je predmet ismevanja u društvu. To su bili najčešće oni samuraji koji su odbijali da izvrše ritualno samoubistvo odnosno Sepuku nakon što ih je njihov gospodar optužio da su učinili neku neoprostivu grešku. Nakon toga ljagu su mogli da speru samo prekraćivanjem sopstvenog postojanja. Najveći broj Ronina bio je tokom Tokugava šogunata pošto tad po zakonu nisu mogli da promene gospodara bez njegovog pristanka. 
Danas se naziv Ronin koristi za studente koji nisu iz prvog puta prošli prijemni ispit za željeni fakultet. 
Reč Ronin u izvornom obliku znači lutalica.

Velike drevne zmije



Zmije, gmizavci koji samom pojavom izazivaju strah kod najvećeg broja ljudi. Šta tek onda reći za njihove praistorijske rođake.




- SANAJEH – Živela je u periodu kasne Krede na području severozapadne Indije. Tamo je pronađen fosilni primerak ove velike zmije u gnezdu zajedno sa jajima dinosaurusa. Bila je dužine 3,5 metara. Hranila se mladuncima dinosaurusa sauropoda. Pretpostavka je da je bila izuzetno otrovna pošto je morala brzo da savlada plen pre nego što se vrate odrasli sauropodi koji su čuvali gnezdo. Na osnovu fosila ustanovljeno je da nije imala dovoljno jake vilice da smrska ljusku jajeta već je čekala da se mladi izlegu pa je onda mogla da napada krhke mladunce. Sa nestankom dinosaurusa i ona je izumrla.





- YURLUNGGUR – Velika izumrla zmija o kojoj se vrlo malo zna. Živela je na teritoriji Australije tokom geografskih epoha Oligocen – Miocen. Bila je dugačka 6 metara. Njena očuvana fosilizovana lobanja pronađena je u severozapadnom Kvinslendu. Pretpostavlja se da je poput današnje anakonde provodila život u vodi i da je plen ubijala čeličnim stiskom i davljenjem. 





- GIGANTOPHIS – Živeo je pre 40 miliona godina na području Afrike. Bio je dugačak između 6,9 i 10 metara. Lovio je krokodile i pretke današnjih slonova. Vodene površine su bile njegov dom. Plen je ubijao davljenjem. 





- TITANBOA – Bila je dugačka preko 15 metara teška 1,135 kilograma. Ovo čudovište teško poput automobila i dugačko kao autobus je relativno skoro otkriveno. Ovaj gorostas živeo je pre 60 miliona godina u eri palaceona. Da kojim slučajem živi danas bio bi noćna mora svim živim bićima pa i ljudima. U svoje vreme gutao je i proždirao svako biće koje bi mu preseklo put. Priča o ovom izuzetnom stvorenju počinje 2002 godine kada je u rudniku uglja Cerrejón u Kolumbiji pronađeno bogato fosilno nalazište. Na mestu ovog rudnika nekada je bila gusta džungla. Pored fosilnih ostataka biljaka (banane, pasulj, avokado) i drugih životinja (džinovske kornjače, krokodili) pronađeno je u godinama koje slede čak 28 ostataka ogromnih zmija. Naučnici su na osnovu ostataka rekonstruisali izgled zmije i tako je vaskrsla iz zaborava Titanboa. Ne zna se tačno da li je poput današnjeg rođaka Boe davila svoj plen ili poput anakonde vrebala u plićaku čekajući da zada fatalan udarac. Postoji i mogućnost da se ovaj div hranio uglavnom ribom plivajući u drevnim rekama i jezerima pošto bi se sa tako masivnim telom veoma teško i sporo kretala po tlu.


субота, 4. децембар 2021.

Dijamantski okeani


Devojčin najbolji prijatelj, dijamant. Veoma retka i skupocena alotropska modifikacija ugljenika. Svoju tvrdoću i sposobnost prelamanja svetlosti duguje svojoj strukturi zvane dijamantska rešetka. U njoj svaki atom ugljenika ima 4 sigma veze. Zahvaljujući ovim osobinama kao i tome da je veoma redak na zemlji dostiže veoma visoku cenu. Cena naravno zavisi i od čistoće i kvaliteta brušenja. Zato ako želite da obradujete svoju dragu savršenim venčanim prstenom moraćete da se dobrano preznojite sve da ste i milioner. Pritom valja da znate da je vaš dijamantski prsten kojim kupujete naklonost partnerke može doći i iz nekog ilegalnog afričkog rudnika u kome ih kopaju izrabljeni ljudi i deca. Ove rudnike drže razne vojne pobunjeničke frakcije koji koriste dijamante za finansiranje svojih vojnih poduhvata. "Krvavi dijamanti" kako ih zovu su decenijama jedan od glavnih načina finansiranja građanskih ratova u Africi. Ali zato u svemiru za razliku od zemlje (ne računajući njenu unutrašnjost) postoje planete gde dijamant nije uopšte redak. Dve takve se nalaze čak i u našem sunčevom sistemu. To su Uran i Neptun. 
Jedina svemirska sonda koja je proletela pored ove dve planete je Vojadžer 2. Proletevši pored Urana 1986 godine i Neptuna 1989 godine, ona je naučnicima omogućila detaljnije podatke o ovim gasovitim džinovima. 

Kao i Jupiter i Saturn i njihova atmosfera se mahom sastoji od vodonika i helijuma ali se u velikoj meri sastoje i od vode u formi leda pa se zato često nazivaju i ledeni džinovi. Ispod ovih gornjih slojeva atmosfere okovani večitim ledom nalaze se tvrda kamenita jezgra koje je kod Neptuna čak i veličine Zemlje. 
Sad se verovatno pitate gde su dijamanti sa početka priče. E pa naučnici su u novoj studiji posmatrajući neobično ponašanje magnetnih polja ovih dveju planeta i uz pomoć labaratorijskih eksperimenata došli do neobične teorije da ispod ogromnih ledenih slojeva na površinama čvrstih planetarnih jezgara nalazi ni više ni manje nego okean tečnog dijamanata. 

Ova teorija naravno nije dokazana ali svemir je pun iznenađenja a dijamanti na mnogim egzo planetama nisu retkost. Nažalost proći još mnogo verovatno i vekova do vremena kada ćete prositi svoju devojku prstenom sa velikim jeftinim dijamantom sa izvađenim iz dijantskog okeana iz Urana. 


понедељак, 22. новембар 2021.

Horor iz prirode



Zombiji, bića koja svakodnevno srećemo u filmovima, serijama, video igrama, stripovima... Iako smo u stvarnosti bezbrižni barem što se tiče zombi apokalipse, u prirodi postoje paraziti koji opstaje zahvaljujući sposobnosti da druga bića pretvore u zombije i iskoristite za svoje potrebe širenja i razmnožavanja. U nastavku ćete videti listu parazita najboljih u poslu stvaranja svojih privatnih zombija.


- Gljiva Ophiocordyceps unilateralis je Kordiceps gljiva iz roda Kordiceps (ascomycete). Kada se spora ove gljive zakači za telo mrava ona prodire u njegov organizam. Tada preuzima kontrolu nad njegovim nervnim sistemom i mozgom. Mrav je sad pod njenom kontrolom i penje se uz drvo na visoku poziciju birajući vlažnu sredinu koja odgovara razvoju gljive najčešće iznad same mravlje kolonije. Tada gljiva blokira njegove mišiće i iz mravlje glave niče telo gljive sa organima za reprodukciju. Ophiocordyceps unilateralis počinje proizvodnju spora koje će preuzeti nove mrave. Ovaj parazit ima potencijal da uništi čitave mravlje kolonije. Na svu sreću jadnih mrava i ova gljiva je domaćin druge vrste parazitske gljivice koja joj kontroliše brojnost i spasava tako mnoge mrave. Inače sve gljive roda Kordiceps su endoparazitske koje parazitiraju na raznim vrstama insekata (moljci, kukci, mravi, gusenice itd). Na sreću po ljude nisu nimalo opasne a neke se smatraju izuzetno lekovitim pre svega u tradicionalnoj azijskoj medicini gde se koriste prilikom lečenja kardiovaskularnih oboljenja i za jačanje imuniteta a dostižu cenu i po nekoliko stotina evra. 

2. Spinochordodes tellinii je parazit skakavaca i cvrčaka. Ovaj parazit počinje svoj život kao jednoćelijski organizam. Kada dospe u telo skakavaca počinje da se hrani njegovim tkivima ali ne tako da ga i ubije. Vremenom se formira crv koji je dosta veći od svog domaćina čiji prednji kraj ostaje u skakavcu. Ostatak tela izlazi kroz zadnji deo tela skakavca. Kada polno sazri on kontrolom uma skakavca natera da skoči u vodu, pošto se ovaj parazit razmnožava u vodi. Dospevši u vodu crv izlazi iz skakavca koji se davi a parazit nastavlja potragu za partnerom za reprodukciju.


Darvinova Osa (Ichneumonidae) iz reda Himenoptera. Ova interesantna osa traži odgovarajuću vrstu pauka koga napada sa ciljem da zarije svoju legalicu u trbuh pauka i tu položi jaje. Nakon toga ona odlazi a pauk ne znajući svoju užasnu sudbinu, nastavlja svakodnevne aktivnosti. Kada se iz jajeta izlegne mala larva ona počinje da se hrani tkivom pauka ali još uvek mu ne ugrožavajući život. Tada počinje zombifikaciju pauka. Larva ispušta u organizam pauka koktel hemikalija koje radikalno menjaju ponašanje pauka. Pauk prestaje da plete svoju mrežu na uobičajen način već tako da odgovara potrebama larve. Tako mreža postaje gusta i levkasta. Kada pauk odradi ovaj zadatak za svog gospodara on se sprema za poslednji čin. Odlazi na sredinu mreže i tamo se umrtvi. Nakon nekog vremena iz njegovog već skoro sasvim pojedenog leša se oslobađa nova mlada osa. 




Smaragda žoharka (Ampulex compressa) je interesantna vrsta osa. Nakon što pronađe bubašvabu ona joj ubrizgava neurotoksin. Ona joj zatim odseče vrh antene i preko nje upravlja njom. Bubašvaba poslušno ide do gnezda ose gde ona u njeno telo polaže svoja jaja. Male larve će se hraniti telom bubašvabe dok ne budu spremne za metamorfozu.




Protozoa (Toxoplasma Gondii) je jednoćelijski organizam uzročnik bolesti Toxoplasmoze. Od nje oboljevaju većina sisara pa i ljudi. Najinteresantnije dejstvo ima na glodare pre svega miševe. Kada se zarazi miš gubi urođeni strah od svojih prirodnih predatora odnosno mačaka. Šta više oni postaju kamikaze tražeći mačku po mirisu urina. Došavši do mačke postaju lak plen omogućivši parazitu dalje širenje. Preko mačaka Toxoplasma Gondii lako prelazi i na ljude. Procena je da je u svetu od 5% do 10% ljudi nosilaca ove bolesti. Parazit se nastanjuje u ljudskom telu u tkivima poput skeletnih mišića, srčani mišić, oči i mozak . Osobe s toksoplazmom ponekad imaju mentalne bolesti kao što su shizofrenija, depresija, bipolarni poremećaj i sindrom anksioznosti. Ipak velika većina zaraženih nema nikakvih posledica. 




Leucochloridium paradoxum je još jedan slučaj dostojan vanzemaljskog filma invazije. Ovaj pljosnati crv se razvija u digestivnom traktu ptica, koje izlučuju jaja zajedno sa svojim izmetom. Ali da bi završio svoj životni ciklus, parazitu je potreban posrednički domaćin, puž. Mekušac koji se hrani izmetom ptica u njemu proguta i jaja crva, koja se izležu u njemu. Kada crv dostigne određenu veličinu i zrelost on se popne u puževe očne pipke čineći ga slepim. Sada puževi pipci postaju debeli i raznobojni. Dospevši u pužev pipak crv počinje da pulsira nastojeći da puževi pipci liče na gusenice. Istovremeno teraju da se penje na što veću visinu kako bi bio uočljiv pticama. Zombirani puž postaje kamikaza za interes svog parazita. Kada ptica uoči nešto što liči na ukusne gusenice, ona žuri da proždere puža, a samim tim parazit uspeva da ponovo uđe u domaćina u čiji će se sistem za varenje još jednom razmnožavati







Posetite sa vremena vreme i You Tube kanal

Posetite i moj You Tube kanal




ljudi i seks

Orgazam šta i kako







ORGAZAM. Da dobro ste pročitali nisam mislio na organizam. Orgazam je ono što seks čini privlačnim. Bez orgazma seks bi bio jedino potreban zbog reprodukcije. Čovek je jedna od retkih vrsta koje je priroda blagoslovila pretvorivši reproduktivni proces u pravo zadovoljstvo i zabavu. 

Poreklo reči ORGAZAM je od grčke reči ORGAZMOS. Izvorno znači uzbuđenje ili znojenje. Ovo ima itekako smisla, naročito za muškarce. Ali ne uvek. 

Kod muškaraca vrhunac orgazma dostiže sekundu pre ejakulacije. Prilikom ejakulacije testisi i penis se grče i dolazi do ispaljivanja semena. Brzina "ispucavanja" sperme dostiže i do 16 km na čas. Ovim se osigurava što dublji prodor spermatozoida unutar vagine i time olakšava oplodnja. Generalno što je veće uzbuđenje kod muškarca time je i brzina ispaljivanja ejakulata veća. Orgazam je kod muškaraca nepovratan proces i ne može se prekinuti svojevoljno. 
Muški orgazam je veoma naporan za organizam i posle svakog orgazma sledi period oporavka. U zavisnosti od godina vreme oporavka može biti kraće ili duže. Kod mlađih muškaraca ovaj period je kraći da bi se tokom starenja sve više produžio. Naravno ovo pravilo se ne odnosi na sve. Kao što i utrenirani sprinter postiže rezultate u trčanju nenadmašne za obične smrtnike tako pojedinci ostaju potentni i zrelijem dobu. 

Ženski orgazam je prilično komplikovaniji. Ženi je potrebno više pripreme i koncetracije. Međutim kod ženskog orgazma period oporavka je znatno kraći. Zato je žena u stanju da ostvari i nekoliko orgazama bez prekida. 
Žena je dakle trkač na duge staze za razliku od muškog sprintera na sto metara. 
Međutim dostizanje orgazma je mnogo teže za ženu nego za njenog muškog partnera. 

Muški orgazam je vezan isključivo za penis, dok žena ima tri: kliktoralni, vaginalni i kombinovani. Stimulacija klitorisa je najbolji način za stimulaciju. Ponekad se može stimulisati vaginalnom penetracijom ali većinom ga je potrebno posebno stimulisati. Klitoris je s obzirom na veličinu veoma gusto napakovan nervnim završecima. Ima ih čak 8000. 

Ali ostaje pitanje, zašto uopšte postoji orgazam? 

Pa postoji teorija da orgazam kod muškaraca sprečava nepotrebno rasipanje semena za koje je telu potrebno mnogo energije i resursa da ih proizvede. Tako će ono biti ispušteno stimulacijom penisa tokom seksualnog odnosa u željenom momentu sa željenom partnerkom. 

Za reprodukciju Ženski orgazam naizgled nema nikakvu svrhu i postoje tri teorije zbog čega uopšte postoji. 

Prva je tzv POLEAXE teorija. Po ovoj teoriji orgazam pomaže ženi da bi se tokom seksa potpuno opustila i mirno legla što navodno pomaže spermatozoidima da lakše stignu na svoje odredište. 

Sledeća je tzv UPSUCK ili teorija "usisavanja". Po njoj orgazam omogućava kontrakciju vaginalnih mišića koji efikasnije usisavaju spermu. Ovu teoriju potkrepljuju studije koje su pokazale da sperma iz vagine manje curi kod žena koje su bile tokom seksa više uzbuđene. 

Treća teorija je da je ženski orgazam imao evolutivnu svrhu u prošlosti a da danas nema. Mišljenje je da se kod žene orgazmom pokretala ovulacija i tako bi postala spremna za oplodnju. Ovim su naši preci iz praistorije ograničavali rađanje u nepovoljnim uslovima. Kada bi se stekli povoljni uslovi mogli su da nastave sa obnovom populacije.

Postoji i teorija da ženski orgazam služi da se žena emotivno poveže sa svojim partnerom. Time bi ostala sa njim dovoljno dugo da poveća i svoje šanse za oplodnju.

I na kraju treba znati da polni organi nisu jedini organi koji mogu dovesti do orgazma. 
Manji deo žena može doživeti orgazam stimucijom grudi. Kod njih se aktivira isti deo mozga kao kod vaginalnog i kliktoralnog orgazma. 



субота, 20. новембар 2021.

Pornhab profiter pandemije

Banovano oružje

Poznato i manje poznato oružje zabranjeno za upotrebu



Po protokolima ženevske konvencije ova oružja ne smeju da se upotrebljavaju:


SUZAVAC - Iako ga policijske snage širom sveta koriste za razbijanje demonstracija i pobuna suzavac je kao hemijsko oružje ženevskom konvencijom, zabranjen za korišćenje prilikom ratnih dejstava. Iako suzavac generalno ne ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje, njegova upotreba bi strani koja ga upotrebljava donela nezasluženu prednost.


STUPICA - Veoma jednostavna i veoma efikasna zamka koju svako može sam da napravi. Sastoji se od iskopane rupe u koju se zabodu zašiljene motke. Šiljci mogu biti premazani otrovom ili izloženi patogenu. Korišćena je masovno u građanskim ratovima u Africi i ratu u Vijetnamu. Zbog ovog potonjeg je verovatno i završila među zabranjenim oružjem. U nekadašnjim ratovima na našem području nije zabeležena upotreba. I posle kažu za balkance da su divljaci.


BETBOMB - Ne, ovo nije neko oružje iz arsenala Betmena čuvenog superheroja. A izgleda baš kao što mu ime i glasi. Korišćena je od strane Amerikanaca protiv Japana u drugom svetskom ratu. Opet jednostavna i ubojita kombinacija. Na slepog miša se zakači tempirana bomba, a potom se pusti na neprijateljski grad. Slepi miš se zavuče u neki objekat tražeći sklonište i eksplodira. Pošto jadni šišmiš kamikaza ne razlikuje vojni od civilnog objekta, jasno je zašto je ženevskom konvencijom ova glupost zabranjena. Inače Crvena armija je u drugom svetskom ratu imala efikasniju metodu korišćenja životinja kamikaza. Oni su dresirali pse da prepoznaju neprijateljske tenkove. Zatim bi se sa bombom na leđima podvukli pod njega poslavši tako nemački tenk pravo u pakao.


BACAČI PLAMENA - Veoma korišćeno oružje u prvom i drugom svetskom ratu. Dugo je bio jedan od omiljenih igračaka američkih marinaca. Korišćeno je za čišćenje rovova, bunkera i skloništa. Sve vojske su volele ovo oružje i zbog psihološkog uticaja na protivnika. Danas nije skroz zabranjen ali je strogo zabranjena njegova upotreba protiv žive sile, civila, civilnih objekata, za paljenje šuma i žbunja. Jedan od dozvoljenih načinau potrebe je na primer prilikom asanacije terena (paljenje kontaminiranog otpada, životinjskih leševa itd). Potpuna zabrana važi za korišćenje napalma, jako zapaljivog materijala koji je američka avijacija masovno koristila za prostačko bombardovanje Vijetnama. 1978 Amerikanci su se odrekli igranja vatrom uz pomoć ova dva oružja.


PRLJAVA BOMBA - Oružje koje srećom do sad nije nigde korišćeno. Ova bomba je napunjena radioaktivnim materijalom ali umesto Hirošime imate Černobilj. Ova bomba ne proizvodi nuklearnu eksploziju ali zato raspršuje radioaktivni materijal unaokolo izazivajući trovanje radijacijom svega što mrda i diše. Istina da prouzrokuje minimalnu materijalnu štetu ali to je slaba uteha budući da sva materijalna sredstva (vozila, objekti itd) u području dejstva ove bombe bivaju neupotrebljiva čak i smrtonosna za dalju upotrebu, bar dok se adekvatno ne očiste. Inače ovu bombu su prvo osmislili nacisti nakon sabotaže njihovog postrojenja za proizvodnju teške vode u Norveškoj. To je značilo 'Kaput' za njihov projekat da naprave pravu atomsku bombu. Na ovu bombu verovatno još i danas balave teroristi i psihopate opšte prakse.


NERVNI GAS - Najpoznatiji nervni gas je naravno Sarin. Posledice po onog ko ostane izložen su po pravilu katastrofalne. Sarin izaziva gašenje nervnog sistema, nekontrolisano mokrenje i pražnjenje creva, otkazivanje svih organa i naravno smrt. Samo da ne padne nekom psihopati u ruke.


BOJNI OTROVI - Korišćeni su masovno u oba svetska rata. Izazivaju u zavisnosti od izloženosti, trajno ili privremeno slepilo, opekotine kože oštećenja gornjih disajnih puteva i pluća. Onaj srećnik koji preživi mora da računa na trajne posledice a oni pametni su na vreme stavili gas masku.


BIOLOŠKO ORUŽJE - Bolesti su stare koliko i život na zemlji i naravno da se neki zli genije dosetio da patogene iskoristi kao oružje u ratu. Prva bolest koja je namerno preneta su bile Male boginje koje su Britanci preneli američkim urođenicima. Biološko oružje je široko primenjivano zatim u oba svetska rata. Najpoznatije bolesti upregnute u ratne svrhe su antraks, tifus, botulizam pa i burbonska kuga. U drugom svetskom ratu su ih naširoko koristili amerikanci, britanci, nemci i japanci. A što se korone tiče hmmm...


KLASTER (KASETNE) BOMBE - Po zlu čuvene bombe koje smo nažalost osetili i na sopstvenoj koži. U američkoj vojsci imaju simpatičan naziv 'Kokice' ili 'Petarde'. Ovo naoružanje izgleda kao izum samog đavola i najpogubnije su za civilno stanovništvo. Neeksplodirane mogu ostati godinama pa i decenijama potencijna opasnost.


NAGAZNE MINE - Još jedno malo ali veoma destruktivno oružje. I veoma mnogo upotrebljavano. Ukopana i nevidljiva u zemlji predstavlja stalnu opasnost za svakog koga put nanese preko nje. Za ljude su najpogubnije protiv pešadijske mine. Čak i po završetku rata one nastavljaju svoj pakleni zadatak da ljude lišavaju života a porodice zavijaju u crno. Po računici UN posejano ih je oko 110 miliona širom sveta a svake godine ubiju na stotine ljudi, žena i dece.


LASERSKI ZRACI ZA ZASLEPLJIVANJE - I na kraju malo modernizacije, ipak je 21 vek. Naravno ovakav tip oružja imaju najbogatije i tehnološki najnaprednije države SAD i Kina. Američka vojska poseduje ovaj tip naoružanja ali se odrekla primene. Iako Kina nije zvanično potvrdila da poseduje ovako nešto, postoje obaveštajni podaci da je ponosni vlasnik i ovakvog haj tek naoružanja. Znajući koliko su Kinezi napredni poslednjih decenija vrlo je verovatno da su ti podaci i tačni.   


  

Dobro došli u dr Pametnjaković

Poštovani čitaoče, hvala na poseti ovoj stranici.  Ovde te čeka znanje, veštine i zabavne činjenice.  Trenutno ću biti aktivan na You tube k...