субота, 4. децембар 2021.

Dijamantski okeani


Devojčin najbolji prijatelj, dijamant. Veoma retka i skupocena alotropska modifikacija ugljenika. Svoju tvrdoću i sposobnost prelamanja svetlosti duguje svojoj strukturi zvane dijamantska rešetka. U njoj svaki atom ugljenika ima 4 sigma veze. Zahvaljujući ovim osobinama kao i tome da je veoma redak na zemlji dostiže veoma visoku cenu. Cena naravno zavisi i od čistoće i kvaliteta brušenja. Zato ako želite da obradujete svoju dragu savršenim venčanim prstenom moraćete da se dobrano preznojite sve da ste i milioner. Pritom valja da znate da je vaš dijamantski prsten kojim kupujete naklonost partnerke može doći i iz nekog ilegalnog afričkog rudnika u kome ih kopaju izrabljeni ljudi i deca. Ove rudnike drže razne vojne pobunjeničke frakcije koji koriste dijamante za finansiranje svojih vojnih poduhvata. "Krvavi dijamanti" kako ih zovu su decenijama jedan od glavnih načina finansiranja građanskih ratova u Africi. Ali zato u svemiru za razliku od zemlje (ne računajući njenu unutrašnjost) postoje planete gde dijamant nije uopšte redak. Dve takve se nalaze čak i u našem sunčevom sistemu. To su Uran i Neptun. 
Jedina svemirska sonda koja je proletela pored ove dve planete je Vojadžer 2. Proletevši pored Urana 1986 godine i Neptuna 1989 godine, ona je naučnicima omogućila detaljnije podatke o ovim gasovitim džinovima. 

Kao i Jupiter i Saturn i njihova atmosfera se mahom sastoji od vodonika i helijuma ali se u velikoj meri sastoje i od vode u formi leda pa se zato često nazivaju i ledeni džinovi. Ispod ovih gornjih slojeva atmosfere okovani večitim ledom nalaze se tvrda kamenita jezgra koje je kod Neptuna čak i veličine Zemlje. 
Sad se verovatno pitate gde su dijamanti sa početka priče. E pa naučnici su u novoj studiji posmatrajući neobično ponašanje magnetnih polja ovih dveju planeta i uz pomoć labaratorijskih eksperimenata došli do neobične teorije da ispod ogromnih ledenih slojeva na površinama čvrstih planetarnih jezgara nalazi ni više ni manje nego okean tečnog dijamanata. 

Ova teorija naravno nije dokazana ali svemir je pun iznenađenja a dijamanti na mnogim egzo planetama nisu retkost. Nažalost proći još mnogo verovatno i vekova do vremena kada ćete prositi svoju devojku prstenom sa velikim jeftinim dijamantom sa izvađenim iz dijantskog okeana iz Urana. 


Dobro došli u dr Pametnjaković

Poštovani čitaoče, hvala na poseti ovoj stranici.  Ovde te čeka znanje, veštine i zabavne činjenice.  Trenutno ću biti aktivan na You tube k...