понедељак, 13. децембар 2021.

Velike drevne zmije



Zmije, gmizavci koji samom pojavom izazivaju strah kod najvećeg broja ljudi. Šta tek onda reći za njihove praistorijske rođake.




- SANAJEH – Živela je u periodu kasne Krede na području severozapadne Indije. Tamo je pronađen fosilni primerak ove velike zmije u gnezdu zajedno sa jajima dinosaurusa. Bila je dužine 3,5 metara. Hranila se mladuncima dinosaurusa sauropoda. Pretpostavka je da je bila izuzetno otrovna pošto je morala brzo da savlada plen pre nego što se vrate odrasli sauropodi koji su čuvali gnezdo. Na osnovu fosila ustanovljeno je da nije imala dovoljno jake vilice da smrska ljusku jajeta već je čekala da se mladi izlegu pa je onda mogla da napada krhke mladunce. Sa nestankom dinosaurusa i ona je izumrla.





- YURLUNGGUR – Velika izumrla zmija o kojoj se vrlo malo zna. Živela je na teritoriji Australije tokom geografskih epoha Oligocen – Miocen. Bila je dugačka 6 metara. Njena očuvana fosilizovana lobanja pronađena je u severozapadnom Kvinslendu. Pretpostavlja se da je poput današnje anakonde provodila život u vodi i da je plen ubijala čeličnim stiskom i davljenjem. 





- GIGANTOPHIS – Živeo je pre 40 miliona godina na području Afrike. Bio je dugačak između 6,9 i 10 metara. Lovio je krokodile i pretke današnjih slonova. Vodene površine su bile njegov dom. Plen je ubijao davljenjem. 





- TITANBOA – Bila je dugačka preko 15 metara teška 1,135 kilograma. Ovo čudovište teško poput automobila i dugačko kao autobus je relativno skoro otkriveno. Ovaj gorostas živeo je pre 60 miliona godina u eri palaceona. Da kojim slučajem živi danas bio bi noćna mora svim živim bićima pa i ljudima. U svoje vreme gutao je i proždirao svako biće koje bi mu preseklo put. Priča o ovom izuzetnom stvorenju počinje 2002 godine kada je u rudniku uglja Cerrejón u Kolumbiji pronađeno bogato fosilno nalazište. Na mestu ovog rudnika nekada je bila gusta džungla. Pored fosilnih ostataka biljaka (banane, pasulj, avokado) i drugih životinja (džinovske kornjače, krokodili) pronađeno je u godinama koje slede čak 28 ostataka ogromnih zmija. Naučnici su na osnovu ostataka rekonstruisali izgled zmije i tako je vaskrsla iz zaborava Titanboa. Ne zna se tačno da li je poput današnjeg rođaka Boe davila svoj plen ili poput anakonde vrebala u plićaku čekajući da zada fatalan udarac. Postoji i mogućnost da se ovaj div hranio uglavnom ribom plivajući u drevnim rekama i jezerima pošto bi se sa tako masivnim telom veoma teško i sporo kretala po tlu.


Нема коментара:

Постави коментар