понедељак, 22. новембар 2021.

ljudi i seks

Orgazam šta i kako







ORGAZAM. Da dobro ste pročitali nisam mislio na organizam. Orgazam je ono što seks čini privlačnim. Bez orgazma seks bi bio jedino potreban zbog reprodukcije. Čovek je jedna od retkih vrsta koje je priroda blagoslovila pretvorivši reproduktivni proces u pravo zadovoljstvo i zabavu. 

Poreklo reči ORGAZAM je od grčke reči ORGAZMOS. Izvorno znači uzbuđenje ili znojenje. Ovo ima itekako smisla, naročito za muškarce. Ali ne uvek. 

Kod muškaraca vrhunac orgazma dostiže sekundu pre ejakulacije. Prilikom ejakulacije testisi i penis se grče i dolazi do ispaljivanja semena. Brzina "ispucavanja" sperme dostiže i do 16 km na čas. Ovim se osigurava što dublji prodor spermatozoida unutar vagine i time olakšava oplodnja. Generalno što je veće uzbuđenje kod muškarca time je i brzina ispaljivanja ejakulata veća. Orgazam je kod muškaraca nepovratan proces i ne može se prekinuti svojevoljno. 
Muški orgazam je veoma naporan za organizam i posle svakog orgazma sledi period oporavka. U zavisnosti od godina vreme oporavka može biti kraće ili duže. Kod mlađih muškaraca ovaj period je kraći da bi se tokom starenja sve više produžio. Naravno ovo pravilo se ne odnosi na sve. Kao što i utrenirani sprinter postiže rezultate u trčanju nenadmašne za obične smrtnike tako pojedinci ostaju potentni i zrelijem dobu. 

Ženski orgazam je prilično komplikovaniji. Ženi je potrebno više pripreme i koncetracije. Međutim kod ženskog orgazma period oporavka je znatno kraći. Zato je žena u stanju da ostvari i nekoliko orgazama bez prekida. 
Žena je dakle trkač na duge staze za razliku od muškog sprintera na sto metara. 
Međutim dostizanje orgazma je mnogo teže za ženu nego za njenog muškog partnera. 

Muški orgazam je vezan isključivo za penis, dok žena ima tri: kliktoralni, vaginalni i kombinovani. Stimulacija klitorisa je najbolji način za stimulaciju. Ponekad se može stimulisati vaginalnom penetracijom ali većinom ga je potrebno posebno stimulisati. Klitoris je s obzirom na veličinu veoma gusto napakovan nervnim završecima. Ima ih čak 8000. 

Ali ostaje pitanje, zašto uopšte postoji orgazam? 

Pa postoji teorija da orgazam kod muškaraca sprečava nepotrebno rasipanje semena za koje je telu potrebno mnogo energije i resursa da ih proizvede. Tako će ono biti ispušteno stimulacijom penisa tokom seksualnog odnosa u željenom momentu sa željenom partnerkom. 

Za reprodukciju Ženski orgazam naizgled nema nikakvu svrhu i postoje tri teorije zbog čega uopšte postoji. 

Prva je tzv POLEAXE teorija. Po ovoj teoriji orgazam pomaže ženi da bi se tokom seksa potpuno opustila i mirno legla što navodno pomaže spermatozoidima da lakše stignu na svoje odredište. 

Sledeća je tzv UPSUCK ili teorija "usisavanja". Po njoj orgazam omogućava kontrakciju vaginalnih mišića koji efikasnije usisavaju spermu. Ovu teoriju potkrepljuju studije koje su pokazale da sperma iz vagine manje curi kod žena koje su bile tokom seksa više uzbuđene. 

Treća teorija je da je ženski orgazam imao evolutivnu svrhu u prošlosti a da danas nema. Mišljenje je da se kod žene orgazmom pokretala ovulacija i tako bi postala spremna za oplodnju. Ovim su naši preci iz praistorije ograničavali rađanje u nepovoljnim uslovima. Kada bi se stekli povoljni uslovi mogli su da nastave sa obnovom populacije.

Postoji i teorija da ženski orgazam služi da se žena emotivno poveže sa svojim partnerom. Time bi ostala sa njim dovoljno dugo da poveća i svoje šanse za oplodnju.

I na kraju treba znati da polni organi nisu jedini organi koji mogu dovesti do orgazma. 
Manji deo žena može doživeti orgazam stimucijom grudi. Kod njih se aktivira isti deo mozga kao kod vaginalnog i kliktoralnog orgazma. 



Нема коментара:

Постави коментар

Dobro došli u dr Pametnjaković

Poštovani čitaoče, hvala na poseti ovoj stranici.  Ovde te čeka znanje, veštine i zabavne činjenice.  Trenutno ću biti aktivan na You tube k...